ISU PENDERAAN KANAK-KANAK PDF

Jenayah Penderaan Kanak-kanak. Price: MYR 0 reviews | Write a review. ISBN: Availability: Book Details Author/Editor: Jal Zabdi. ISU-ISU SOKONGAN SOSIAL DALAM KALANGAN KANAK-KANAK MANGSA PENDERAAN SEKSUAL DI INSTITUSI PEMELIHARAAN DAN PERLINDUNGAN. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee. p. 1 / 5. Embed or link this publication. Description. Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak.

Author: Tojin Tekree
Country: Oman
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 25 April 2013
Pages: 286
PDF File Size: 6.38 Mb
ePub File Size: 16.55 Mb
ISBN: 401-7-40421-411-3
Downloads: 73464
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Taugul

Yang menyedihkan lagi, terdapat sesetengah penjaga akan mengejutkan masyarakat apabila si anak tersebut dianiaya melalui keganasan seksual.

Ini akan menyebabkan kesabaran ibu bapa mula cair dan anak-anak pula akan menjadi sasaran kemarahan ibu bapa. Walau bagaimanapun, sesetengah ibu bapa pula tidak mempedulikan hal ini kerana kanak-kanam mahu menjejaskan hubungan kekeluargaan antara mereka dengan saudara mereka. Setiap pihak perlulah berganding bahu untuk menyelesaikan masalah ini dan bukannya menuding jari ke arah pihak lain.

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Ibu bapa juga haruslah berusaha untuk mencurahkan kasih sayang dan perhatian yang secukupnya kepada anak-anak di samping menanam sikap sayang-menyayangi antara mereka. Apabila tertekan, ibu bapa pula akan menjadikan anak-anak sebagai tempat melepaskan geram dan anak-anak itu didera. Dalam banyak kes, penderaan dilakukan oleh ibu bapa yang menghadapi konflik kekeluargaan seperti hubungan yang rapuh antara suami dan isteri akibat daripada campur tangan pihak ketiga.

Apabila ibu bapa berada dalam keadaan mabuk akibat meminum minuman beralkohol atau berkhayal akibat penyalahgunaan dadah, mereka tidak akan menyedari akan pembuatan mereka sendiri apabila mendera anak-anak mereka.

Kajian menunjukkan penderaan sering dilakukan oleh orang yang berdekatan atau mempunyai pertalian darah dengan anak-anak yang menjadi mangsa. Sebagai contoh, pihak yang biasanya menjadi titik permulaan kepada penderaan kanak-kanak termasuklah ibu bapa, ayah dan ibu tiri, ataupun ibu dan bapa saudara.

  CLASIFICACION DE GLOMERULOPATIAS PDF

Oleh itu, usaha baik yang diambil oleh setiap pihak perlulah dilakukan secara konsisten dan iwu hangat-hangat tahi ayam sahaja.

Jenayah Penderaan Kanak-kanak

Adakah ibu bapa telah melupakan tanggungjawab mereka dalam mencorakkan kain putih tersebut? Peribahasa melayu berbunyi harapkan pagar dan pagar makan padi. Kajian menunjukkan bahawa penderaan kanakkanak boleh dilakukan oleh orang yang pernah menjadi mangsa penderaan semasa mereka dalam ish kanak-kanak dahulu.

Ini kerana ibu bapa tidak mampu menanggung perbelanjaan keluarga dan terpaksa menyerahkan anak kepada orang lain, misalnya saudara terdekat untuk menjaga dan membesarkannya dengan janji akan memberikan kadar upah wang yang tertentu pada ixu bulan.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee

Kadang-kala, penjaga akan memukul si anak dengan tali pinggang, mencucuk si anak dengan puntung rokok ataupun membiarkan si anak dalam keadaan kelaparan. Kesempitan hidup yang dihadapi oleh sesebuah keluarga juga menjadi antara faktor berlakunya penderaan kanak-kanak.

Keadaan ini akan menjadi lebih kronik apabila ibu dan bapa mengamalkan salah guna bahan berbahaya seperti dadah dan minuman keras untuk mencari ketenangan. Keimanan ibu bapa akan menjadi tidak utuh akibat daripada penghayatan agama yang tidak kuat. Keadaan ini berlaku kerana ibu bapa beranggapan bahawa mereka pernah menjadi mangsa penderaan dan anak-anak mereka pun patut mengalami kesakitan dan penderitaan yang pernah dialami oleh mereka. Memang tidak dapat dinafikan bahawa terdapat juga dalam kalangan ibu bapa yang kurang mengamalkan ajaran agama mereka.

Salah satu punca berlakunya fenomena negatif ini adalah kerana masalah dalaman sesebuah keluarga.

Isu Semasa: Penderaan Kanak-Kanak Chng Woon Kee | PDF Flipbook

Apabila si anak bertemu dengan ibu bapa semula, ibu bapa yang prihatin akan mendapati bahawa tubuh si anak menjadi lebam dan lemah dan seterusnya akan melaporkan kejadian ini kepada pihak kanak-,anak.

  KAINOV OZILJAK PDF

Keadaan ini menjadi lebih serius apabila ditambah pula dengan kenaikan harga minyak belakangan ini yang menyebabkan kos kehidupan semakin tinggi.

Di samping itu, kurangnya pendidikan agama dalam kalangan pasangan suami isteri merupakan antara penyebab masalah penderaan kanak-kanak. Mengapakah fenomena negatif ini akan berlaku?

Semua pihak seperti ibu bapa, guru-guru, kerajaan serta masyarakat juga perlulah bertanggungjawab dalam menyelesaikan masalah ini. Semua masalah yang bertali arus ini amat menekan perasaan.

Ini kerana pasangan muda menganggap bahawa hidup mereka masih remaja dan tidak berfikir secara logik ataupun rasional. Anak perlulah diberi kasih sayang yang secukupnya dan haruslah dibelai, isj, dan diberi segenap perhatian.

Kita semua haruslah mengkaji masalah ini secara mendalam dan berusaha dengan giat bagi mengatasi masalah yang semakin kronik dan melarat ini dengan konsep jika tiada angin yang bertiup masakan pokok akan bergoyang dan dengan keyakinan bahawa setiap penyakit pasti ada penawarnya.

Apabila keadaan ini berlaku, produktiviti terhadap kerja ibu bapa tentulah akan merosot. Mereka seterusnya akan diberi tekanan oleh majikan supaya meningkatkan produktiviti. Penderaan yang berterusan pada peringkat umur yang rendah sememangnya akan meninggalkan kesan trauma yang mendalam dalam jiwa anak-anak. Create a free kana-kkanak Login. Merek belum bersedia untuk memikul dan melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai ibu bapa.

VPN