MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE PDF

MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE Strip: RO MARCENARO [MARKS & ENGELS] on *FREE* shipping on qualifying offers. MANIFEST KOMUNISTICKE PARTIJE [Karl Marks Fridrih Engels] on Amazon. com. *FREE* shipping on qualifying offers. Manifest Komunističke Partije. 5 likes. Book. Manifest Komunističke Partije. Book. 5 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get .

Author: Mooguran JoJonris
Country: Saudi Arabia
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 20 July 2010
Pages: 396
PDF File Size: 6.31 Mb
ePub File Size: 11.58 Mb
ISBN: 304-3-61902-382-1
Downloads: 90769
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Gukree

Treca Internacionala se muci da ne prizna ovu istorijsku uslovljenost revolucije i proleterske vlasti. Usled toga smatra II kongres Komunisticke Internacionale za nuzno da postavi sasvim tacne uslove za prijem novih partija a da se kkomunisticke partije koje su primljene u Komunisticku Internacionalu upozore na duznosti koje na njima leze.

Komunisticka Internacionala, koja dela u odnosima najostrijeg gradjanskog rata, mora biti izgradjena mnogo centralisticnije nego sto je to bio slucaj sa Drugom Internacionalom. Diktatura je dakle apsolutna.

EconPapers: Manifest Komunisticke partije (red. B. Buden)

Posle rata mi smo energicno presekli svaki pokusaj komunistickke reformizma u nasu partiju odbivsi zajednicu sa Koracem i njegovim jednomisljenicima. U Nemackoj su vec postale od jedne cetiri komunisticke partije, u Engleskoj sest.

Mi tu klevetu odbijamo, ali jednovremeno izjavljujemo da cemo se boriti za to da partija ne ode ni u levi oportunizam, u nezrelo buntarstvo i pucizam. Partijska uprava mora biti snabdevena sa obiljem vlasti, autoriteta i najdalekoseznijim pravima tacka Samo se po sebi razume da ce ih dati ruski boljsevici, odnosno sovjetska vlada.

Mi se pak iz osnova ne slazemo sa drugom Milkicem i molimo da Treca Kojunisticke zna da nasa partija ne moze i nece voditi partike skoroga oruzanog ustanka ne s toga sto u njoj sede reformisti vec s toga sto u njoj sede marksisti koji znaju uslove za pobedu jedne revolucije i kojima glave i sudbina proletarijata ove zemlje nisu prosta igracka.

  DRIVING MISS DAISY ALFRED UHRY PDF

Komunistickoj Partiej obracaju se cesto partije i grupe koje su jos pre kratkog vremena pripadale II Internacionali, a koje bi sada htele da stupe u III Internacionalu, ali u stvari jos nisu postale komunisticke.

Ali je jedna suva besmislica hteti revolucionarna preduzeca u zaostalim zemljama dok proleterska vlast u zemljama velikog kapitalizma nije ucvrscena.

Njegova je duznost bila, kad je vec govorio, da rece ovo sto smo mi rekli. Prvi kongres Komunisticke Internacionale nije postavio nikakve paritje uslove za prijem u Trecu Internacionalu.

Ovo nasim ruskim drugovima mora biti jasno – otvoreno receno. The timestamp is only as accurate as the clock in the camera, and it may be completely wrong.

Od Marksa smo naucili da komunizam ne moze biti ni delo mudrosti ni delo proste sile vec delo privrednog razvica i svesne klasne borbe proletarijata. Drugi Kongres Komunisticke Internacionale zakljucuje: U radniku se izradio covek koji misli, koji u svojoj partiji hoce da se pita i da odlucuje i koji u njoj nikakvu tiraniju nece da trpi.

Oni partijski clanovi, koji principijelno odbiju uslove i direktive postavljene od strane Komunisticke Internacionale, imaju se iz partije iskljuciti. Komunizam nije mogucan svuda i u svako doba.

Uslovi za pripadnost Komunist.

The Communist Manifesto – Wikidata

Evropski proletarijat se odavno otresao praznoverice u svemoc i svemudrost i Boga i gospodara i svojih partijskih prvaka. Sto se nase partije tice ova tvrdjenja su potpuno neistinita. Nikolic, Petko Spasic, Petar T.

Internacionala ne moze naredjivati. Zeleci da Internacionala bude iskljucivo njihov organ ruski su boljsevici izdiktirali na II kongresu statut i uslove za clanstvo u III Internacionali koji ce se u primeni pokazati savrseno nemogucim, a za posledicu ce imati jedino opste cepanje svih oblika radnickih organizacija u svima zemljama.

  LIBRO EL RINOCERONTE ALEXANDER SCOTT PDF

Statuta “Izvrsni Odbor upravlja celim radom Kom. Partijom ce vladati dakle nekakva grupa iz podruma i uticaj partijskih clanova na rad partije bice ravan nuli. U ovim organizacijama nuzno je organizovati komunisticke celijekoje trajnim i neprekidnim radom treba da za stvar komunizma pridobiju sindikate i druge organizacije.

Manifest komunisticke partije

Oartije ova tajna, ilegalna Uprava to je prava uprava. Nove vodje, tvorci novog sveta su novi proroci, kojima se ne odgovara nego se pokorava.

U vezi sa tim moraju sve partije, koje hoce da pripadaju Komunistickoj Internacionali, promeniti svoje ime. View more global usage of this file. Pargije sad kao i uvek mi zelimo da u tom savezu budu i revolucionarne partije Rusije. Duznost sirenja komunistickih ideja namece i narocitu duznost za izrazito sistematskom propagandom u vojsci.

File:Communist-manifesto.png

There’s a problem loading this menu right now. Would you like to tell us about a lower price? Partije koje pripadaju Komunistickoj Internacionali moraju biti izgradjene na podlozi demokratskog centralizma. Ovaj trajni duhovni rad, ovaj ziv unutarnji zivot, ova stvarna mogucnost uticaja pojedinaca na partijsku celinu, cinili su da ppartije clanovi u masi vezu za partiju, da se licno razvijaju i da obilno rade na raznovrsnim partijskim poslovima.

Njeni partijski clanovi, oni koji za tu politiku imaju da se zaloze i da je svojom snagom komunissticke imaju o toj politici suvereno da odluce, a ne neki daleki odbor iz Moskve. Ali zato ova Internacionala mora biti ne organ svetskog proletarijata nego organ sovjetske vlade u Moskvi. Permission Reusing this file.

VPN